Fåren

GOTLANDSFÅR

Året

Våra lamm föds vanligtvis under april månad. Tackor av Gotlandsfår har lätt att lamma och alla våra tackor är duktiga mammor och tar fint hand om sina lamm. Från två års ålder föder tackorna oftast två lamm, men trillingar är inte helt ovanligt. Här är vår förstfödda Skalleper helt ny.

 När de föds är de svarta men under sommaren ljusnar de och blir grå i olika nyanser. I maj släpper vi ut dem på sommarbete.

Tackorna är tama och vi leder dem i koppel till sommarhagen.

Lammen brukar det vara lugnast att bära.

Hela flocken går tillsammans fram till september, då får baggen flytta över till vintervistet. Tackorna och lammen går kvar i sommarhagen fram till oktober månad. I oktober är det dags för slakt och klippning av pälsen. Tackorna går sedan in i vinterhagen, där de får träffa baggen igen. Under vintern händer inte så mycket. Tackorna är dräktiga och växer och äter och växer. I mars klipps de igen.

Vår mörkaste tacka är Twenty. Hon är mörkt, mörkt grå, nästan svart. 

Vår ljusaste tacka är. . 

Stjärna är vår tacka med en liten vit stjärn.

Gammelmormor är vis och klok och den bästa flockledaren man kan tänka sig.

Mimmi är lika klok som sin mamma Gammelmormor. Hon kommer med största sannolikhet att ta över ledarskapet så småningom. 

Skalleper och Mimmis dotter och en riktig sötnos. Hon är vår keligaste och tamaste tacka.

Här kan du läsa mer om Gotlandsfåret
Gotlandsfårsföreningen

Gotlandsfåret kommer såklart från Gotland, där det gotländska utegångsfåret ligger bakom. Man har sedan avlat fram ett får med utmärkt pälskvalité och gott kött. 

Köttet från Gotlandslammen håller hög kvalitet. Det är mört och smakligt och hävdar sig väl i jämförelse med kött från andra fårraser. I oktober varje år finns det lammlådor att köpa.

Päls

Gotlandsfåren har en helt unik päls med långa, klara, glansiga lockar. Skinnen är vackra och attraktiva. Vi bereder våra skinn i olika hårlängder.

Av ullen spinner vi garn. Du kan köpa garn av oss.